Er det en rett å drepe sin fiende?


Det er trist å lese og se kriger uansett hvor den pågår og hvem som er involvert. Dette gjelder vel for kristne som for ikke-kristne, for å se mennesker skyte hverandre og lide er vel ikke akkurat det vi trakter etter, eller…? En skulle tro det men en kan begynne å lure på om de kristne har andre verdier enn verden forøvrig. Jeg kan lese i forumer, Facebook grupper og i mailer fra Israel venner at de faktisk støtter kriger og menneske tap. Nå sikter jeg til konflikten mellom Israel og Palestinerne. Kan det være at noen kristne ikke helt har klart og se det store bilde og heller ikke har den rette forståelsen av hva rett og rettferdighet er?

I flere tiår har de kristne sionistene støttet Israel, det er jo derfor de kalles kristen-sionister, og vi ser at hver gang konflikten topper seg og bryter ut i kuler og krutt lager de støttegrupper på Facebook, har spesielle møteserier i menigheter og andre samlingsteder, og personlige støtteerklæringer rundt på sosiale nettsider. Dette kunne vært bra hvis den var rettferdig, noe den som regel ikke er da støtten går til den ene siden, og bare den ene siden alene alltid. Bakgrunnen for dette er deres tolkning av Bibelen og troen på at Israel som land idag fortsatt er et løfte fra Gud til Jødene, noe som er en gal fremstilling, men dette kommer jeg til å blogge mer om senere.

Den ene støttegruppen på Facebook heter «Vi vender ryggen til alle som støtter Hamas» og er opprettet av MIFF (Med Israel For Fred). De har et bilde av ei jente som holder opp et Israelsk flagg og under står det følgende: «Det er rett og viktig at Israel forsvarer seg». Uttalelsen sier allerede at Israel har rett til å krige og det er allerede lett å se hvor skjevt dette er bare ved å lese støtte-sidens navn og bilde. De tar avstand fra Hamas og deres vilje til å utslette Israel og deres raketter inn i Israel, noe som er riktig, men i samme øyeblikk støtter de Israel til å gjøre det de selv tar avstand fra at Hamas gjør, noe som er uriktig. De burde jo ta avstand fra den terror som pågår den andre veien også.

En annen ting som jeg synes er merkelig er at jeg hører ingen ting om hvilken side de har tatt eller tar i andre konflikter. Hva med krigen i Libya? Hvem hadde «rett» til å forsvare seg og drepe? Eller hva med Syria? Jeg har ennå tilgode å se hvilken side kristen-sionistene har tatt eller tar i krigen som pågår der, for det må da være en part der som har «rett» til å forsvare seg og drepe den andre… eller?

I deres beskrivelse av gruppen skriver de at tar avstand til støttespillere av Hamas-regimet på Gaza-stripen og blant dem er representanter for SV og Rødt som igjen krever stans i det de kaller «Israels terror mot Gaza». Nei det er ikke lett å bli klok på dette. I det ene øyeblikket ønsker kristen-sionistene å stoppe terrorismen mot Israel, noe som er riktig, og i neste setning ønsker de å ta avstand fra de som krever stans i terrorismen mot Gaza. Altså terrorismen som går den andre veien??! Tenk om begge parter tok avstand fra krig og terrorisme.

Det som så ofte skjer er at de bruker Skriften som våpen og skuler seg bak det. I en av Facebook gruppens kommentarer blir det skrevet «visst man IKKE vil vende ryggen til Hamas og deres norske journalister og løpegutter – vel da står man etter min oppfatning med ryggen mot Israel». Når det gjelder Hamas og Israels terrorisme står jeg gjerne med ryggen til de begge så det er ikke så farlig. Men i samme kommentar bruker en et skriftsted fra Lukas, «Den som ikke er med mig, han er imot mig,..» (Luk. 11:23) for å gjøre det valg en har tatt med å stå med ryggen til begge umulig. En må altså velge mellom å stå med ryggen til Hamas eller å stå med ryggen til Israel. Å stå med ryggen til begge er ikke et alternativ for kristen-sionistene.

De lager en tese og en antitese for å sette disse opp mot hverandre. De setter seg opp mot en annen gruppe og holder på sine argumenter for å opprettholde uenigheten, for å bli enige med f.eks. Palestinakomiteen om å ta avstand fra terror som Israel fører over Gaza er ikke et valg for de er fienden.

Her en dag fikk jeg en mail fra en gruppe som kaller seg Israel Venner som viser hvor grusom denne støtten fra kristen-sionismen er. I mailen gjengir de et brev de hadde fått, og det er sjokkerende å lese hva som sto. Allerede i første linjen skriver de at «Israel har endelig innledet et forsvarsangrep på Hamas og de andre islamistiske terrororganisasjoner i Gaza.», og legger til at Israel gjør «alt for å unngå at uskyldige lider.» Hvordan er dette mulig? En krig er en krig og det er en garanti at menneskeliv går tapt, hvordan kan en støtte slikt, spør nå jeg. Når de sier «endelig», viser det at disse menneskene som er kristne har ventet på at Israel skal gå til det skritt å drepe.

Så skriver de «at det høres forferdelig ut i mange følsomme norske ører, men selv om vi er de siste som ønsker seg krig, er dette angrepet helt riktig, nødvendig og i høyeste grad etisk forsvarlig!». Det er nesten ikke til å tro det jeg leser. Ja det høres forferdelig ut og det blir ikke mindre forferdelig å høre at disse kristen-sionistene syntes dette er «helt riktignødvendig og i høyeste grad etisk forsvarlig«. Dette er jo vanvittig. De kan umulig være de siste som ønsker seg en krig når de nå har sittet å ventet på den. Jeg synes dette ligner mer på det groteske.

Det skulle heller ikke mer til enn at IDF (Israel Defense Force) kaller denne aksjonen for «skystøtte» (Operation Pillar of Defense) før de tror dette er av Gud. For i brevet skriver de at det minner dem om det som står skrevet i 2.Mos. 13:21-22, som beskriver hvordan Gud gikk foran Israel som en skystøtte om dagen og som en ildstøtte om natten. Og de legger til «Ja, det er den samme Herre som hverken sover eller slumrer – Han som er Israels vokter – Han som ikke viker fra sitt folk!». Dermed er dette «forsvarsanngrepet» Israel nå utfører etter Guds plan og skal støttes.

I det tredje avsnittet skrives det: «Det at Han er Israels vokter vil ikke si at sverdene ikke skal gjøres skarpe, bæres og brukes.» Det er nå jeg begynner å lure på om de virkelig har gått i fra vett og forstand. De kan umulig ha lest Bibelen eller fått noe som helst undervisning om hvordan vi kristne skal oppføre oss, ja selv mot våre fiender. De våpnene vi har som kristne er til bruk i den åndelige verden, men her ser vi tydelig at en del kristne støtter bruk av våpen for å drepe de menneskene de ser på som deres fiende, de er blitt militære, kristen-sionister.

Så hva er da rett? Rett er å ta avstand fra ALL krig og terror uansett hvor den måtte komme fra. Vi (kristne) er satt her til å skape fred og ha fremgang med Hans rike. Det er ingen skam å støtte stater, land og menneskers rett til opprettholdelse men det skal skje på RETT vis og ikke ved å støtte en krig. I krig drepes det mennesker og det burde tas avstand fra, ja også fra Hamas.

En kunne ha skrevet side opp og side ned om dette men skal gi meg her. Jeg har bare pekt på noen få horrible skeive  uttalelser og meninger kristen-sionistene har og de er ikke nye. Jeg håper å kunne komme med flere innlegg som som tar for seg denne konflikten senere. Ikke at jeg har en endelig løsning på den, for da hadde det vært fred der for lenge siden, men for å se litt på konflikten fra forskjellige sider og gi deg som kristen et fundament der du enkelt kan holde tunga rett i munnen.

Jeg oppfordrer deg til å lese blogg innleggene mine om Matteus 24 og Åpenbaringen, der jeg forklarer hva Jesus forklarer disiplene og hva Johannes så. Dette kan hjelpe deg videre når jeg skal skrive og forklare mer om Guds lovnad om land til Abraham og Israel.

Guds fred! …og det mener jeg av hele mitt hjerte til alle på denne jord.

Hva synes du?

4 kommentarer om “Er det en rett å drepe sin fiende?

 1. Tilbaketråkk: Åpenbaringen del 12 – Sammendrag « BIBLiBlog

 2. Tilbaketråkk: Åpenbaringen del 12 – Konklusjon « BIBLiBlog

 3. Tusen takk John, flott å høre at BIBLiBlog er blitt tenkt på. Nei jeg har ikke gitt meg. Har vært en tur i Norge og hatt mye annet på programmet her nede (Filippinene) så det har blitt litt mindre eller ingen blogging. Men jeg skal holde på med skrivingen og lesing… også på din blogg. Hatt mye glede av den.

  Kristnes forsvar av Israel kommer vel av at de tror at Israel er «det lovede land» hentet fra 1. Mosebok 12;1,7; 15:7,18; m.fl. og at dagens jøder (i kjødet) er Guds utvalgte folk. Altså lovnaden Gud gav Abraham og at dette også gjelder i dag.

  Dette er basert på to feil, det ene er historisk og den andre er lovnaden i den naturlige slekt.

  1. Historisk har Israel som folk og etterkommere av Abraham, Isak og Jacob fått landet oppfylt allerede. I Josva 21:43-45 leser vi at Herren hadde gitt Israel landet Han hadde sverget dem allerede med Josva, og i 2.Sam. 8:3 leser vi at David også hadde grense helt til Eufrat og Salomo etter ham (1.Kong. 4:21, 24; 2. Krøn. 9:26). Dette fikk de beholde på et vilkår; hvis de fulgte Hans lov (5.Mos. 28:8), hvis ikke ville de «rykkes opp av det land du kommer inn i og skal ta i eie.» (v.63). Da de forkastet Jesus, deres konge og korsfestet Ham var nok det siste gangen Gud gjenopprettet det Jordiske Israel. Nå var nok tiden kommet å gjenopprette det himmelske Israel.

  2. Den naturlige etterkommer; Løfte i sin fylde går gjennom Abrahams sanne «frø» (etterkommer) som er Kristus (Gal. 3:16) og de troende er Abrahams barn og arvinger etter løfte (Gal. 3:29). Disse barn er de EKTE jødene og borgere av Israel, omskjært i hjerte og ikke i kjødet, og har fått arven etter lovnaden.

  Det er mye mer her som «de» bruker som argument at jødene har rett på Israel i følge bibelen. Jeg kommer nok snart med flere innlegg om akkurat dette med Guds løfter til Abraham og etterkommerne, og håper jeg kan få svart mange spørsmål der.

  Om det er opplagt at Israel tilhører Jødene er vel litt ettersom hvilke dokumenter en leser tror jeg, men det kan ikke baseres på skriften. Om noen ønsker å opprette en stat for et folkeslag eller gjenopprette en gammel nasjon behøver ikke være galt, men utrolig vanskelig. En må jo prøve å ikke kaste ut et annet folk. Som du sier er nok innblandingen av andre nasjoner og kulturer gjort det enda vanskeligere for mange.

  Sant nok, arabere, etiopiere og assyrere er også semitter, men er vel alment forstått myntet på jødene etter jødehatet i Tyskland.
  Jeg får vel da understreke at jeg ikke er antisemitt. Jeg ønsker iallefall ikke å samle alle jøder i Israel hvis grunnen er at 2/3 av dem skal bli slaktet under Armageddon. Ønsker alle jøder fred og sikkerhet… ja alle mennesker rett på fred, sikkerhet og et verdig liv. 😉

 4. Har faktisk tenkt på Bibliblog i det siste, og lurte på om du hadde gitt deg. Bra at du er tilbake.

  Kanskje er jeg en sløkkis, men jeg har problemer med å forstå hvorfor alle kristne må forsvare Israel. Er det forresten så opplagt at Israel tilhører jødene? Lurer på om Vesten har rotet dette til, for de landene som opplever uroligheter i dag (bl.a. Israel, Syria, Egypt, Libya, Irak) har vel det til felles at spesielt Frankrike og Storbritannia har vært involvert i utviklingen etter 1. verdenskrig. Foreløpig ser ikke denne innblandingen ut til å ha vært en suksess.

  Når det gjelder kristne opplever jeg at mange nærmest priser Gud for at Guds folk slår ned fienden. Det er sikkert veldig gammeltestamentlig, men jeg vet ikke om det gjør det bedre. Tror folk som snakker om antisemittisme glømmer at også arabere og assyrere er semitter, og den type antisemittisme er neppe mindre fremtredende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s