ESG 1 – 3 Historier Til Ettertanke


ESG står for Ekteskap, Skilsmisse og Gjengifte. En forkortelse jeg har valgt å bruke på serien som omhandler ekteskap, skilsmisse og gjengifte. Dette gjør også et søk enklere. Så søk på “ESG” og les postene som omhandler Skilsmisse, Skilt og Gjengifte. 

esglogo

“…Herren Israels Gud sier Han hater skilsmisse…” 

“Men Jeg sier dere: Den som skiller seg fra sin kone av noen annen grunn enn hor, og gifter seg med en annen, bryter ekteskapet. Og den som gifter seg med henne som er skilt, bryter ekteskapet.” (Mal. 2:16, Mat. 19:9 BGO) 

Jeg har lenge ønsket å skrive litt om et noe vanskelig tema – ekteskap, skilsmisse og gjengift. Mest innenfor det Bibelske og det kristne samfunnet, men jeg er ganske sikker på at alle kan ha stor nytte av dette. De vanskelige spørsmålene finner vi kanskje ikke i ekteskaps-gruppen men i skilsmisse og gjengifte gruppene. Temaet ekteskap kan likevel ikke utebli da det er der alt starter. Jeg har stor tro på at en kan unngå mange problemer allerede før en gifter seg ved å få en fullere forståelse av hva et ekteskap er. Jeg har likevel først konsentrert meg om skilsmisse og gjengifte så skal jeg heller komme tilbake til ekteskapet senere. 

ESG et stort tema med mange spørsmål fra; ‘Hvem skal eller kan jeg gifte meg med?’, ‘Hva innebærer et ekteskap?‘, ‘Må jeg “date” min kjæreste en viss tid før vi kan gifte oss?’ til  ‘Er det mulig å skilles?’,  ‘Hvis det er mulig å skilles, når kan en gjøre det?’, ‘Er separasjon en løsning?’, til ‘Hvem kan ta ut skilsmisse?’ og ‘Må jeg leve ensom i et ekteskap resten av mitt liv?’ + mange flere spørsmål.

Spørsmål om en kan gifte seg er forsåvidt ikke noe problemet så lenge du ikke har vært gift en gang tidligere, så lenge du er over 18 år og at dere ikke er av samme kjønn. Men så fort en kommer utenfor disse kriteriene vil en møte kritikk og vil ikke bli akseptert av andre, noen med god og gyldig grunn andre med mindre eller uten gyldig grunn.

Det har tatt en del tid å få samlet alt og rablet det ned i en forståelig måte da jeg ikke er noen skribent, men arbeidet ser nå ut til å tåle lys. Jeg er begeistret og spent til å blogge noe av arbeidet, d.v.s. det er mer tekst og informasjon enn det jeg har satt til blogging. Det ser ut til at jeg kan få til omkring 8 deler.

La meg i dette første innlegget begynne med å legge ut tre (3) historier for å sette oss inn i hva som kan foregå i mennesker når vi kommer til spørsmålet om skilsmisse og gjengift. Jeg har mange historier men disse er forskjellige fra hverandre og jeg prøver å pirke på noen poenger. Siden det er poengene jeg ønsker å fremme er det derfor ingen hensikt å gjengi historiene helt autentiske.

++++++++++++++++

Episode 1

En solfylt og frisk mai-dag kom ei mellomaldrende kristen dame til meg mens jeg hadde lunch. Hun spurte om hun kunne sette seg ned ved bordet mitt. Siden jeg kjente henne godt fra før var ikke dette helt uvanlig så jeg tilbød henne en stol og en kopp kaffe. Men siden det hadde vært en liten stund siden vi hadde snakket sammen delte vi nysgjerrig informasjon med hverandre. Mye av de vanlige spørsmålene kommer alltid med; jeg spurte henne hvordan det gikk med henne, barna og mannen, om barna var friske osv. Mens vi satt og snakket fikk jeg en følelse av at ikke alt var som det skulle. Den glade og entusiastiske damen som jeg kjente henne som var liksom ikke der, øyne var ikke glade. Jeg viste ikke om jeg skulle spørre om hva det var riktig ennå så jeg pratet videre.

Da jeg spurte hvor ferien skulle gå var det som om det løsnet for henne, eller skal jeg si at spørsmålet mitt var et spørsmål som trengte en litt dypere forklaring eller det ga henne en inngang til å snakke litt dypere med meg.

– “Jeg vet ikke… tørr ikke… barna er…, jeg mener…» Det ble et lite opphold. «Frank, er det helt umulig for oss kristne å skille oss?»

Hjernen stoppet litt opp ved forsøket på å ta en helomvending fra den stien den var inne på. Tankene mine måtte prøve å hoste opp noen skriftsteder som den der o da klarte å finne for å evaluere hva som skulle komme ut som svar til henne. Men det ble først med et “ehhh…”.

—“Hvorfor spør du om det?” spurte jeg. “Er det fryktelig galt med ekteskapet deres?”

— “Ja, det er i alle fall ikke rett. Det har pågått lenge og jeg klarer ikke mer” uttrykte hun.

Jeg vet folk kan slite litt med ekteskapet iblant, noe jeg anså hun også kunne gjøre. Min oppfatning var at det ikke var verre en andres og på et “normalt” plan. Jeg viste ikke om jeg ville grave så mye med en gang, men for å kunne svare på hennes spørsmål måtte jeg vite litt mer. Av det jeg viste av skriften den gang måtte jeg vite om mannen hadde drevet hor, da var det liksom ren plankekjøring, en mulighet å bli skilt, så jeg spurte:

—“Har mannen din vært utro?”

—“Nei, ikke det jeg vet om.” Sier hun. “Egentlig er jeg ganske sikker på at han ikke har vært det, …men han dreper meg snart.”

Det var som om jeg skulle ønske jeg ikke hadde spurt, for nå satt jeg der uten et “fornuftig” svar pluss at jeg nå forsto jeg hadde fått noe mer alvorlige saker i fanget. Det var ganske klart at hun ikke kunne skilles etter det jeg hadde kunnskap om. Uten utroskap, ingen skilsmisse. Men uansett var denne samtalen nå blitt vanskelig.

Samtalen gikk videre og det viste seg at mannen hadde drevet og fortsatt drev grov psykologisk terror, ikke bare mot henne men også barna. Vanskeligheter og episoder ang. barna på skole og i fritiden som jeg hadde hørt snakk om fikk nå en forklaring. Jeg var i vanskeligheter, ja ikke større vanskeligheter enn henne selvfølgelig, men det var tydelig at hun og barna måtte bort fra det de nå var i.

Tankene mine surret mens vi snakket. Det var sikkert mange løsninger som kunne gis, som for eksempel å melde ham til politiet osv., for så å skape en fysisk distanse mellom dem, men på sikt ville ikke det hjulpet. Det var åpenbart at hun søkte svar ang. skilsmisse i bibelen, hun var jo en kristen og hun ønsket å gjøre ting riktig. Jeg spurte meg selv mange ganger, er det noe i bibelen som gir grunnlag til å skille en kvinne fra sin mann foruten hor/utroskap?

Hvis hun eventuelt meldte dette til politiet og fikk han dømt på en eller annen måte ville det ha blitt en slags separasjon i stede for en skilsmisse… for skilsmisse var jo nå ute av bildet. Men heller ikke da ville problemet hennes bli løst for hvor lenge skulle eller skal en separasjon vare? 3 måneder? Et år? 10 år eller for resten av hennes liv? Dette ville svare seg selv da en skilsmisse likevel ville funnet sted automatisk etter 3 års separasjon og vi er tilbake til hennes utgangsspørsmål, kan en kristen bli skilt?

Sammen gikk vi igjennom skriftstedene vi kunne komme på og som beskriver skilsmisse. Etter flere kopper kaffe, litt frem og tilbake i skriftstedene sa hun til meg:

—“Det er jo ikke din skyld Frank men jeg kan ikke se jeg kan skille meg. Han har jo ikke vært utro mot meg. Det blir som noen allerede har sagt til meg, at jeg fortsatt må leve med en psykopat resten av mitt liv og at premien for det vil komme senere når jeg er hjemme hos Gud. Det jeg ikke kan se er hvorfor? Folk spør jo om meningen med livet og vi kristne har jo så flotte svar. Alt har liksom en mening hos kristne, men hva er egentlig meningen med livet mitt nå? Vi er vel ikke satt her på jorden for å lide for så senere få en premie for det? Jeg føler heller ikke for kun en separasjon for det betyr at han fortsatt vil ha kontroll over livet mitt. Så hvor er livet mitt!”

—“Nei det må være en løsning på dette om vi ikke har funnet den ennå”, prøvde jeg å trøste henne med. Det var tydelig for meg at denne terroren var uutholdelig for henne.

—“Ja, det er én løsning,” svarte hun. “Jeg kan gå å være utro selv. Da har mannen min en grunn til å skille seg fra meg… eller jeg har.”

Jeg satte den kalde kaffen i halsen men fikk hostet frem;

—“Nei for all del, det må du ikke gjøre. Du må ikke gå å gjøre en synd for å komme deg vekk fra dette.”

Hvis hun virkelig mente dette må jeg si jeg ble bekymret for situasjonen hennes. Det måtte være ille når en er villig til å gå til en slik drastisk handling for å komme seg vekk fra et grusomt ekteskap. Skal hun virkelig måtte ofre seg selv fordi vi – menigheten -, – Guds folk – ikke har funnet en løsning i bibelen for henne? Det MÅ være en løsning! Det må være at vi ikke hadde sett det enda, tenkte jeg. Jeg prøvde å trøste henne med en liten spøk.

—“I stede for å være fysisk utro kan du jo bare se på en annen mann med et begjær til ham. Du vet jo at det står: “Den som ser på en kvinne for å begjære henne, har allerede drevet hor med henne i sitt hjerte” (Mat. 5:28).

En fryktelig dårlig spøk fra meg må jeg si. Det hadde likevel vært en synd, og som vi begge kom frem til med et smil om munnen var dette hverken en god eller gyldig grunn i vårt samfunn for å kreve en skilsmisse, hverken i bibelsk sammenheng eller i det kristne miljøet. Det viste vi begge.

——————————————

Før vi avslutter skal vi ta med oss en en liten historie til som jeg har hentet fra forfatteren av boka Divorce and Remarriage: What Does the Bible Really Say?, Ralph Woodrow. Jeg har tatt med denne historien fordi den har likheter men fortsatt ulike med den neste og siste historien, som du kan lese i neste post.

Episode 2

En mann i Indiana (USA) ble interessert i Bibelen gjennom å lytte til et radioprogram så han sendte etter gratis litteratur. Det han leste og hørte syntes å virke meget fornuftig for ham, så han ba om et besøk fra kirkens representanter. Når de spurt ham ut om tidligere ekteskap, forklarte han at mens han fortsatt var i tenårene hadde han et kort ekteskap; at han nå hadde vært gift med sin nåværende kone for tjue år; og at de hadde tre barn. Han ble fortalt at han levde i «hor»; for å være en del av Guds «sanne kirke,» måtte han skille seg fra sin nåværende kone og gå tilbake til sin første kone, eller leve singel. For å gå tilbake til sin første kone var umulig, så han flyttet inn i en leilighet på tvers av byen der han tilbrakte en frustrert, ulykkelig, ensom tilværelse borte fra hans kone og familie. Dessverre, en dag han ble funnet død i sitt klesskap – han hadde hengt seg!

++++++++++++++++

Hva mener du? 

Bemerkninger: 

Bibelvers er hentet fra Bibelen Guds Ord (BGO) hvis ikke annet er nevnt.

2 kommentarer om “ESG 1 – 3 Historier Til Ettertanke

 1. Begge sakene er tragisk, og dessverre er det flere slike.

  Jeg kan ikke forstå de rådene enkelte kvinner får, det er bedre at ektefellen din dreper deg og barna havner på psykiatrisk resten av livet enn at du skiller deg… Ingen har lov til å utnytte andre mennesker og ingen har krav mot seg på å stå lenger enn nødvendig i livstruende situasjoner. Jeg kjenner selv mennesker som har fått rådene å gå hjem til ektefellen og være litt ekstra snill, så skal du se det blir bra igjen. Hvor naive kan vi bli? Ondskap, mishandling, utnyttelse og annet finnes også i kristne forsamlinger, og vi skal under ingen omstendigheter godta det, vi skal kjempe for den svake part, ikke gjøre det enklere for den utnyttende å fortsette å ødelegge andre.

  Den siste saken er trist, for hvordan kan noen tro at du gjør opp for en synd ved å begå en ny??? Men dessverre er det også, som første, en vanlig uttalelse i flere i miljø.

  Jeg mener skilsmisse ikke skal være den lette vei ut, det skal være den tunge, siste vei ut. Men vi kan ikke rettferdiggjøre at mennesker skal bli ødelagt kun fordi vi skal holde på prinsipper. Og hva er egentlig våre meninger formet på? Guds ord eller tillært tradisjon og kultur?

  Ser frem til å lese mer.
  Velsigna god vår til deg og de du har kjær.

  • Tusen takk for kommentaren Cecilie og utdyping av din mening. Jeg er så enig med deg i det du sier. En skulle tro at dette sier seg selv, men hvorfor sies det (ikke alle) at en ikke kan skilles foruten ved utroskap? Jeg kommer jo tilbake til det.
   Jeg lånte et helt innlegg av deg en gang men nå skal jeg bare låne noen ord 🙂 Skilsmisse skal ikke være den lette vei ut, det skal være den tunge, siste vei ut.
   Velsignet påske og vår til deg også …og gutta dine 😉 Jeg følger jo litt med og du har mange opplevelser og situasjoner et menneske kan gå igjennom. Artig og lærerikt å lese.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s